Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Fontos tudnivalók

A jó hangulatú túrák érdekében kérjük betartani az alábbi szabályokat!

 1. A túráinkról: az útvonalakat NEM kimondottan országúti bringákra tervezzük! Szeretjük a földutakat is, nem bánjuk, ha néha eltévedünk és így kiszámíthatatlan kalandokba keveredünk. A csapat érdekében nagyon fontos, hogy mielőtt jelentkezel egy túrára, felmérd az erőnléted! A kiválasztott túrához vajon elég erős vagy? Bizonyos edzettségre szükség van. A km és szint adatok nem pontosak ugyan, de adnak némi tájékoztatást a túra nehézségi fokáról. Sík terepen kb. 22-25 km/h-val tekerünk. Rászánjuk az egész napot a túrára, nem sietünk haza, nincs mozijegyünk estére. Időnként és elágazásoknál bevárjuk egymást. Ha lemaradsz, folytasd a megkezdett utat, ne térj le róla, mert akkor hiába várunk a következő elágazásnál! Előre csak akkor tekerj, ha biztosan tudod, hogy merre megyünk és hol állunk meg legközelebb. Ha túl gyors vagy, sokat kell várnod a többiekre. Ha lassúbb vagy a többieknél, akkor próbálj az elsők között indulni a pihenők után. Ne akkor vedd elő a szendvicsed, a papírzsepit, vagy szaladj el vízért, stb., amikor indulunk. Ha a sor végén megállsz útközben, nem biztos, hogy észrevesszük. Szólj az előtted haladónak, ha lehetséges. Mindig legyen nálad a túravezető telefonszáma, ha mégis elkeverednél. Mi csak kivételes és nagyon indokolt esetben telefonálunk, hisz nem győznénk anyagilag.
 2. A túrákon fotók készülhetnek rólad, melyeket közzé is teszünk.
 3. Legyen benned nyitottság, tolerancia és tisztelet a túratársakkal szemben!
 4. A túrákon mindenki csak a saját felelősségére vehet részt!
 5. Szükséges felszerelés: kifogástalan műszaki állapotban lévő, több sebességes kerékpár megfelelő gumival, pótbelső vagy egyéb defektvédelem, pumpa, sisak. Időjárásnak megfelelő öltözet, esőkabát, kamásli. Elegendő étel és ital! Nagyon fontos! Ne a túrán keresgéld a boltokat és a vízcsapokat, mert nem biztos, hogy találsz és nem biztos, hogy pl. 20 ember erre szeretne várni. A túrák egész napos túrák, az ellátásodról magadnak kell gondoskodnod és nem útközben! Elegendő + áfa erőnlét! Ha 80 helyett 100 km lesz a túra, vagy több lesz az emelkedő, azt is ki kell bírnod! Jókedv. Ezt semmiképp ne hagyd otthon!
 6. Közlekedés: mindig az út jobb szélén ajánlott, főúton szigorúan egy sorban. Soha ne állj meg, vagy kanyarodj el váratlanul, anélkül, hogy hátranéznél, illetve lehúzódnál. Tarts elegendő követési távolságot. Nagyon komoly baleseteket lehet így elkerülni. Megállásnál ne foglald el az úttestet, hadd menjenek az autósok. Legyen nálad világítás, láthatóságot segítő eszköz.
 7. Kulturális látnivalók: túráinknak három célja van: mozgás, a természet szépségének élvezete és a kulturális ismeretek bővítése. Nem minden kastélyt, várat, stb. nézünk meg belülről is. Egyébként sem kötelező program, (reális keretek közt) az él a lehetőséggel, akinek kedve van, megvárjuk egymást. Nem tudjuk garantálni, hogy az adott kastélyt, múzeumot , tájházat nyitva találjuk.
 8. Szálláshelyek: tavasszal és ősszel olcsó, de azért elfogadható szállásokat keresünk. Nyáron szeretünk kempingezni. Ha nem szeretsz sátrazni, keress szállást a kemping közelében!
 9. Vándortúrák: általában kísérő autó nélkül oldjuk meg, aminek nagyon egyszerű oka van: egyikünk sem akar vezetni, mi is tekerni akarunk. Így mindenki cipeli a holmiját a csomagtartóján.
 10. Jelentkezés: a túrakiírás alatt, a hozzászólásoknál. Amennyiben új vagy még, kérünk Tőled egy bemutatkozást (teljes névvel) e-mail-ben, kitérve az erőnlétedre, túrázási szokásaidra. Mielőtt többnapos túrára jelentkezel, vegyél részt egy egynapos túránkon, hogy megismerkedhessünk.
 11. A változtatás jogát fenntartjuk, ezért az előzetes jelentkezés kötelező!

Ezek a szabályok azért szükségesek, hogy a túrák jó hangulatban teljenek. Tartsd be őket!