Bicajos Vándor logó

Bicajos Vándor Kulturális és Sportegyesület

Az igazi jó kalandokat mindig a véletlen hozza, de ritkán hozza helybe.
El kell indulni valamerre, hogy találkozzunk velük. /Varga Domokos/

Sárrét bebarangolása

4 hozzászólás

Túrabeszámoló • szerző: Katalin

Szombatra pont elromlott az idő, ezért átraktuk ezt a túrát vasárnapra. Délelőtt fantasztikus idő volt, de aztán jöttek a felhők és az eső is hol szemerkélt, hol nem, minden beszürkült. Általában akkor szemerkélt, amikor Martin levette a pelerint. ;) A szél is fújdogált egy kicsit, főleg délelőtt, de nem volt vészes.
9-en találkoztunk az egyik fehérvári Lidl parkolójában. Stílszerűen Maroshegy felé indultunk, majd az Úrhidai úton hagytuk el a várost. Szabadbattyánban volt az első látnivalónk, a Kula-torony.

KépKépKép

Számtalanszor elhajtottam / tekertem a főúton, de most láttam először ezt a tornyot. A települést Kőszárhegy irányába egy földúton próbáltuk elhagyni, hogy elkerüljük a forgalmasnak vélt 7-es utat. Ez momentán rossz döntésnek bizonyult egyrészt azért, mert többek bringája megmakacsolta magát az előző napon leesett eső okozta sárban, másrészt a főút sem bizonyult túl forgalmasnak. :szemforgat: Átvágva egy tarlón kiértünk a főútra és letakarítottuk a bringákat.

KépKépKép


Polgárdinál is lett volna egy kb. 2 km-es lehetőség, hogy teljesen forgalom mentes, tükörsima aszfalton tekerjünk, de Fecót idézem: "Merek én már letérni?" Én azt gondolom, hogy nagyon nem jól van ez így. Most megszívtuk, ez igaz. De, ha ezután az lenne a tendencia, hogy maradjunk a főúton, azt én nagyon utálnám. Egyrészt azért, mert általában nagyobb a forgalom, másrészt azért, mert a főutakon autóval is el tudok suhanni, anélkül, hogy benne lennék a természetben, harmadrészt a legszebb helyek nem a főutak mentén vannak. Gondolok itt arra, hogy pl. mennyi kaland maradt volna ki az életünkből, ha ragaszkodunk az aszfalthoz. Aki viszont mindkettőt utálja (a főutat és a földutat), annak pechje van, hogy Magyarországra született. A szomszédos Ausztriában, vagy Csehországban sokkal jobb az úthálózat. És azt sem tartanám jó ötletnek, ha egy szép táj azért maradna ki az életemből, mert nem vezet oda aszfaltút. Persze ez csak az én véleményem, bátran írjátok le a tieteket! :)

KépKépKép


Fülén megpróbáltuk megnézni a tájházat, de zárva volt. Ez is tipikusan magyar: a weboldal szerint nyitva van, a valóságban meg zárva. És minek frissíteni azt a weboldalt? Jóvanazúgy! :szemforgat: Azért kívülről jól nézett ki...
Balatonfőkajáron eltekertünk egy pincesor mellett, majd élesen jobbra kanyarodtunk Csajág felé. Küngösön lefotóztam a jópofa Szent Kinga templomot, meg valami kastélyt is (a Vojnich bárók tulajdona volt az államosításig), amely sűrű növényzet mögött rejtőzködött. Megálltunk a kocsmánál megebédelni, pihenni, majd a túra szerintem legszebb útszakasza következett Berhida felé. Berhidán ismét jobbra fordítottuk a kormányokat és meg sem álltunk Nádasladányig. Itt megcsodáltuk a szépen felújított gyönyörű kastélyt, persze Fecó a sas szemeivel rögtön kiszúrta a máris hulló vakolatot. :(

KépKépKép

Elkészítettük a csoportképet, körbebringáztuk a kastélyt, majd tekertünk tovább Sárszentmihályra, ahol épp csak rákukkantottunk (szó szerint) egy magántulajdonban lévő kastélykára. A már ismert Úrhidai úton tekertünk vissza a kiinduló pontunkra.

A táv Andor mérése szerint 74 km, a szintemelkedés 444 m volt. Nem fáradtam el különösebben, de egyáltalán nem irigyeltem Évit, Lacit és Zolit, akik tovább tekertek a borús, nedves, szeles időben Dunaújvárosig. Zoli már a túra előtt is letudta ezt a távot. Nagyon gratulálok! :jee:

Ha kitartott volna a délelőtti ragyogó napsütés, akkor nyilván szebb lett volna minden, de így is nagyon jól éreztem magam. :üdv:

A túrán készült képek megtekintéséhez kattints ide!

Hozzászólások

Avatar
#1martin_bp

Jó beszámolót írtál- mint mindig.
A főút-földút fejtegetéseddel abszolute egyetértek. Hívmám a társasságot egyszer egy egy Tárnok-Pázmánd földúti mókára- sár nincs kizárva.

Avatar
#2kerfer

Kösz a beszámolót!
Igen, sajna nálunk e két alternatíva közül választhatsz: földút vagy főút. Egyébként nem lett volna semmi gond, ha nincs az előző napi eső.

Avatar
#3tekergő

Köszönjük a beszámolót és a nem irigylést, jól éreztük magunkat Dunaújvárosig. Hétvégén újra találkozunk. :) ( ez nem fenyegetés ) :)

Avatar
#4Katalin

Köszi Martin! :)
Egyébként felkerültek a képek...

Hozzászólás írásához nincs jogosultságod. Jelentkezz be!